Rondvaart boten in Amsterdam

Winter in Amsterdam – it’s slippery on the street and cold – it’s dark at six o’clock and the city becomes a living Christmas tree – at the most houses you can look straight into the living room – Typically Dutch – it makes the city a huge dollhouse and “Gezellig “  , another typical Dutch word -Gezellig best translated as cosy – it is “Gezellig” at cafe T’Hooischip on the corner of Amstel / Blauwbrug in the city centre – an Old school cafe where the barkeeper welcomes you happily and the tap fills your beer glass smoothly – a Portion of bitterballen with mustard – glass of jenever  next to your beer to drive away the cold – drinking Beer and jenever at the same time is called a “Kopstootje” / kick in the head – later you will understand why – A variant on this theme is the submarine – you lower your glass of jenever into your beer glass – I personally think it is a rather complicated way of drinking – but OK – Cheers !

 

Winter in Amsterdam – tis glad op straat en koud –  om zes uur is het donker en word de stad een levende kerstboom – bij de meeste huizen kijk je zo de huiskamer in – Typisch Hollands- het maakt de stad tot een enorm poppenhuis en gezellig , ook weer een typisch Nederlands woord – gezellig is het ook in cafe T’Hooischip op de hoek Amstel / Blauwbrug – lekker bruin cafe waar de barkeeper je blij verwelkomt en de tap je bierglas vlot vult – Portie bitterballen met mosterd – glas jenever naast je bier om de kou te verdrijven – Bier en Jenever noem je een kopstootje – later begrijp je waarom – Variant op dit thema is het duikbootje – je laat je glas jenever in je bierglas zakken – zelf vind ik het een tamelijk ingewikkelde manier van drinken – maar vooruit – Proost !

Check de website van cafehooischip.nl

Adres : Amstel 31  Amsterdam


Check ons blog voor meer Amsterdam 

klassiek bruin cafe het Blaauwhooft 

Uit eten in Chinatown in Amsterdam

Sate kroket uit de muur