Een roadtrip door Frankrijk met Camper/ metro/ trein/ brommer en liftend –

Je maakt wat mee – ons huis op wielen mag de grote steden niet meer in maar de hunker naar Parijs is groot – we parkeren de camper bij vriendin Anais voor de deur in een petit dorpje op een uur treinen van Parijs – de schemer verduistert als we naar het station lopen – dochter Jools baalt “ 30 minuten lopen ! we gaan liften ! “ briest ze en steekt haar duim op – een gouden duim blijkt- binnen een minuut stopt er een auto – zoon en moeder net op pad na een bezoek aan de familie en op weg naar Parijs – het zijn gezellig kletsers , uur later worden we afgezet bij een Metrostation waar de straten nat glanzen in het licht van de stad – zo’n eerste Franse ervaring stemt blij – de Parijse Metro is een heerlijk feest van vervoer – de trein terug naar de camper kost 5,- pp voor een uur reizen – een kaartje van de peage wat weg waaiden kosten 95,-

Van Parijs rijden we naar  de Morvan waar vriend Tony al jaren nestelt , het bos staat in vuur en vlam , rood/bruin/geel hangen de bladeren aan de natte bomen , de lage herfst zon doet de rest . Er wonen hier in de glooiende Morvan meer koeien dan mensen . In het verkeer zijn ze heerlijk eigenwijs en trekken zich niks van de verkeersregels aan .

 

Bij vriend Sander in het zuiden waar de dag nog warmte gaf starten de mobylette na 35 jaar stilstand meteen – old school vervoer voor ouwe lullen en jeugd met een groot denkraam -Nederlanders in Frankrijk worden Franser dan de Fransen . We logeren drie nachten in zijn verse huis , verbouwen wat ,ouwehoeren,en hangen de Fransman/vrouw uit .

Al weer op de terugweg ook weer met de schemer die langzaam binnen sloop , was mijn lust in rijden op – boodschappen gehaald bij de supermarkt / besloten daar op het parkeerasfalt te overnachten – kachel aan – koplampen uit , buik vol – prima begin voor een mini avontuur – een haastige Française gewapend met een boodschappenlijst – parkeert haar auto zonder aan de handrem te denken op een iet wat aflopende parkeerplaats – zij spurt elegant de winkel in terwijl haar auto zich gezellig en zachtjes tegen de rode auto ervoor nestelt – iets later vertrekt het rode autootje en nu heeft de handrem loze auto vrijbaan en kan hij eindelijk wat vaart maken op het vrijwel lege en donkere parkeerterrein – je staat raar te kijken als je wordt aan gereden door een lege en afgesloten auto – wel een mooi sterk verhaal erbij .


Franse verhalen : Dorpsfeest in Espalion 

Nog meer Franse avonturen : De Croissant