Galette des Rois , en oliebollen

We vieren oud en nieuw in het verse huis van Anais en Sander . Espalion is een fijn dorp aan de Lot zoals een Frans dorp moet zijn . Drie bakkers, een slager die alleen varkensvlees verkoopt .Standbeeld van een grijze soldaat op het plein met zijn vuist naar de hemel gestoken voor de gevallenen in de diverse oorlogen . Dorpskroeg er tegenover . Alles dik in orde dus . Mijn lief en ik rijden via de route national rustig aan richting het zuiden . Dochter schat komt de trein uit Parijs en haar vrienden met de Flixbus uit Utrecht . De rest  van het feest gezelschap komt uit Strasbourg en Parijs . Het verse huis is oud en gastvrij . Iedereen vind een kamer voor de nacht en de eetkamer is de balzaal .

Galette des Rois word traditioneel op 6 januari “drie koningen” gegeten – maar een huis vol stuurloze atheïsten met trek kunnen zonder angst voor de torn van god deze enorme gevulde koek eten waaneer ze maar willen – afgezien van de datum volgden we de traditie op het scherp van de snede – de jongste van het gezelschap moet onder de tafel zittend aanwijzen in welke volgorden de punten taart worden verdeeld zodat elke vorm van fraude is uitgesloten – het zit namelijk zo dat in een van de taartpunten een porseleinen plaatje verborgen zit – degene die hem in zijn mond vind is de Rois en krijgt het papieren kroontje op zijn kop en mag een stille wens doen – gulzig weg happen is er dus niet bij – Owen is de gelukkige koning voor een dag – lang leve de koning ! Ik vind het tof.

Franse traditie met kerst en oud en nieuw

Oud en nieuw in Frankrijk – frans/engels en Nederlands vult het huis – Hitster , is het spel – champagne de drank – de Nederlandse bijdrage zijn verse oliebollen met poedersuiker  – na de traditionele Buche de Noel ( taart in de vorm van een houtblok of iets wat erop lijkt ) is het karaoke tijd – microfoon in de hand , het dak eraf – om 12 uur het nieuwe jaar in zoenen – wij zijn de enigen in het dorp die vuurpijlen de lucht in jagen – Bonne Année / happy new year !



Check , de tien beste oester adressen aan de Atlantische kust in Frankrijk 

Check een luie Franse zondag in Bordeaux 

 


Check , de tien beste oester adressen aan de Atlantische kust in Frankrijk