koosjere restaurants in Antwerpen

Dag met mijn zoon Django verdwalen in Antwerpen . Antwerpen is een lekkere stad vinden wij . De zon zal er vast wel net zo vaak schijnen als in Amsterdam . Maar als wij de stad aan de Schelde bezoeken regent het vaak . Wat geen punt is . De kasseien glazen dan prachtig en met je handen diep in je zakken gestoken en  met schouders omhoog getrokken loop je dan zoekend door de stad naar een warme kroeg .

Lunchen bij kosher restaurant Hoffy’s

Ons eerste doel was niet moeilijk te vinden want we wilden lunchen in Koosjer restaurant Hoffy’s in de joden buurt . Ook wel bekend als Joods Antwerpen. Deze  ligt tegen het diamant district aan en zit pal naast het centraal station . De trein zet je als het waren als een taxi af bij het restaurant . Hier wonen de charedische joden . De grootse gemeenschap orthodoxe joden in Europa  op Londen na . De mannen en jongens zijn traditioneel gekleed in het zwart met een keppeltje of zwarte hoed op . De sjtreimel , een ronde bonten hoed word op de sjabbat en feestelijke gebeurtenissen gedragen.

Vrouwen  moeten ze zich vooral netjes en niet te bloot kleden. Ze moeten rokken tot over de knie dragen en mouwen tot over hun ellebogen. De kleding moet  van één soort stof gemaakt zijn . Orthodox Joodse vrouwen bedekken vanaf dat ze getrouwd zijn hun haar. Ze gebruiken een pruik of doek of hoed.

Ook interessant is de Eroev ,dit is een gebied waar binnen vrome Joden zich mogen bewegen tijdens Sjabbat . Ze mogen een beperkt aantal stappen zetten en niet anders dragen dan hun kleding . geen tas ,boek of kind  dus . Ook in Amsterdam is een Eroev . Ff Checken op JoodsAmsterdam.nl 

Wat zouden we moeten doen zonder Wikipedia .

Joodse spijswetten

Terug Naar Koosjer restaurant Hoffy’s –  prima restaurant om even in de Joodse keuken en gebruiken te duiken . De Joodse spijswetten hebben nogal wat Do’s and Dont’s – Ze mogen alleen herkauwende dieren met gespleten hoeven eten – het varken heeft mazzel want die valt meteen af – qua vis – alleen met vinnen en schubben – schaaldieren , paling , kreeft ,garnalen en oesters vallen af .

Ook belangrijk Milchig” en „Fleisjik:de scheiding tussen Melk en vlees – deze mogen niet met elkaar in aanraking komen – je mag ze wel eten maar dan afzonderlijk – als je strikt in de leer bent dan betekent dit dat je min of meer twee volledig ingerichte keukens moet hebben – het gaat te ver om hier even uit te leggen wat dat allemaal inhoud – check Joodsleven.nl

Compleet uit het veld geslagen door deze informatie via Wikipedia besloten we een beetje laf het Kennismakingsbord (met voor- en hoofdgerecht) te bestellen .Er is ook Koosjer bier maar bij Hoffy’s kregen we gewoon Stella Artois wat misschien ook wel weer Koosjer is – Bejamin Hoffy’s – Nee niet de jongste van de broers – kwam ff langs bij onze tafel om een praatje te maken –

De Dreidel

Zoon Django had met net verteld over een Draaitol die bij een Joods spel word gebruikt – De Dreidel – leek me leuk om zo’n tolletje te kopen – Gezien de uitdrukking op Benjamin’s hoofd was dit een wonderlijke vraag – bleek achteraf dat de Dreidel alleen op de Joodse feestdag Chanoeka word gebruikt – vergelijk het een beetje met een toerist in Holland die je in vol zomer vraagt waar hij Oliebollen kan kopen – dat werk –  Maar goed – een kennis van Benjamin bracht ons naar het magazijn van een supermarkt waar nog een doos met dreidels stond – iedereen happy 

Hoe was nou het eten man – prima – lekker en interessant-  de volgende keer gaan we de culinaire avonturiers uithangen –

Hierna hebben we ons gehouden aan de Belgische spijswetten  – Mazout , bier met cola , Flamingo , bier met Fristi dat voelden toch ook redelijk avontuurlijk .


Toffe LeesTips 

 


Check ons blog voor meer “eet en drink” inspiratie

Ile Flotantte – het lekkerste toetje van Frankrijk

Proeflokaal en distilleerderij T’Nieuw Diep in Amsterdam

Buurt Bistro aan de kade in Amsterdam Museumtip – MAS De geschiedenis, kunst en cultuur van de havenstad Antwerpen- waanzinnig mooi gebouw met prachtige tentoonstellingen –

Reistip – met de NS international  reis je groen en relaxed naar Antwerpen CS

Check de website van Koosjer restaurant Hoffy,s 

Adres: Lange Kievitstraat 52, 2018 Antwerpen, België

Parkeren in de Parking Diamant

Adres: Appelmansstraat 25, 2018 Antwerpen, België