Amsterdam cycle route . Eat and drink like the Dutch do

It is of course a world full with typical Dutch drinks, food and customs – but as a visitor to the Netherlands you probably don’t have enough time to become fully Dutch – Forget the wooden shoes, they suck – buy a postcard of the tulip fields because the chances are huge that they have finished flowering when you arrive in the Netherlands  – watch a film about windmills  at home  – do not go to Volendam you can buy the best herring in the Volendam fish shops  in other cities – this cycle route is for Amsterdam – Amsterdam is not the only beautiful city in the Netherlands – Rotterdam / Haarlem / Groningen, to name just a few are just as Typical Dutch and beautifully dotted with canals / houseboats /cafe’s and herring as Amsterdam –

Amsterdam by Locals

If you are lucky enough to be in Amsterdam for a weekend and you are all set for going Typically Dutch – rent a bike (Typical Dutch way of travelling) and follow this route – Start eating Herring – this fish lady on Haarlemmerplein is cool and has top herring – you eat herring traditionally with onion and pickle – used to be eat by the hand , now with a wooden pick –  Adres : Haarlemmerplein 

To recover from this first experience with real Dutch food, you cycle in two minutes to the typical Amsterdam cafe T’Blaauw Hooft – a warm nest in the big grey city – you can immediately started with act like a local – order a portion of “bitterballen” – bitterballen are disguised  as small meatballs but they are round croquettes and must be eaten with care because they are bloody hot inside – drink a beer with this small appetizer brewed on Texel, one of the Dutch islands-  Adres : Hendrik Jonkerplein 1, 1013 KM Amsterdam

Don’t drink too much because the tour now goes to tasting room and distillery T’Nieuw Diep – here they distill beautiful Dutch liqueurs and Jenever – to satisfy the rising hunger you eat Amsterdam Osseworst and old cheese with a lick of mustard -also very Dutch is to drink Jenever by eating Haring – because most fishshops do not have a license to sell spirits you can order that now  – it’s just a small alcoholic suggestion – Adres : Flevopark 13a, 1095 KE Amsterdam

EIburgh Snacks – the best place voor a Fries war You now have a belly full of liquor and those little Dutch bites don’t really fill you – you have to put a bottom in your stomach (Typical Dutch pronunciation)  for the real experience with the dutch in Amsterdam cafe Ruk en Pluk – so we go to the snack bar where they make the best fries war – fries war is fries with satay sauce (peanut butter based sauce) / mayonnaise and finely chopped onion – fantastic combination – believe me – Adres : Zuiderzeeweg 9, 1095 KZ Amsterdam

We are now going to the Cafe Ruk en PlukIt doesn’t get more Dutch – everyone is warmly welcomed – you can easily make contact –carpet on the tables – the beer pump is always open – you can only pay with cash –  Amsterdam humor -some people confuse this with brutal / too direct and too frontal – a matter of sense of humor I think – well experience it yourself – it makes us very happy –  Adres :Linnaeusstraat 48, 1092 CM Amsterdam

End of route and end of day – you still need something in your stomach – cycling unsteadily on your Dutch bicycle we do the last bit of Typical Dutch – Fast food from the wall – Snackbar Febo has magnificent satay croquettes ( satay that just sat on your fries war ) you throw some money into the steel wall and pull open the hatch with your ultimate snack craving behind it – Adres : Oudezijds Voorburgwal 33, 1012 EJ Amsterdam

Pffff – you are now an expert on a small area of ??Dutch cuisine and alcoholic excesses of the locals –

Typical Dutch expression that you shouldn’t worry about in this case: What a farmer doesn’t know, he won’t eat

 

Amsterdamse fiets route langs typisch Nederlands restaurants en cafe’s

Het barst natuurlijk van het typisch Nederlandse drankjes ,eten en gebruiken – maar als bezoeker van Nederland heb je vermoedelijk tijd te kort om volledig Nederlands te worden – Vergeet de klompen , ze lopen kloten – koop een ansichtkaart van de tulpenvelden want de kans is enorm groot dat ze uitgebloeid zijn als je in Nederland arriveert  – kijk thuis een film over molens  – ga niet naar Volendam de beste haring koop je van Volendamse visboeren  in andere steden – deze fiets route is voor Amsterdam – Amsterdam is niet de enigste stad in Nederland die de moeite waard is – Rotterdam / Haarlem / Groningen om er maar een paar op te noemen zijn net zo Typical dutch en prachtig bezaaid met grachten / woonboten en haring van de kar als Amsterdam –

Typisch Amsterdams

Als je de mazzel heb om een weekend in Amsterdam te zijn en je bent helemaal klaar voor Typisch Nederlands – huur dan een fiets ( Typisch Nederlandse manier van reizen) en volg deze route – Begin met Haring eten – deze visvrouw op het Haarlemmerplein is tof en heeft top haring – je eet haring traditioneel met ui en augurk – vroeger uit de hand nu met een houten prikkertje –  Adres : Haarlemmerplein 

Om bij te komen van deze eerste ervaring met echt Nederlands eten fiets je in twee minuten naar Amsterdams cafe T’Blaauw Hooft – Je kan ook hier weer meteen aan de slag met act like a local – bestel een portie bitterballen – bitterballen zijn vermomd  als kleine gehaktballetjes maar het zijn ronde kroketjes en moeten met takt gegeten worden want ze zijn gloeiend heet van binnen – drink hierbij een biertje wat gebrouwen is op Texel , een van de Nederlandse eilanden-  Adres : Hendrik Jonkerplein 1, 1013 KM Amsterdam

Drink niet te veel want de tocht gaat nu naar Proeflokaal en distilleerderij  T’Nieuw Diep – hier distilleren ze prachtig Nederlandse likuren en Jenevers – om de opkomende honger te stillen eet je daarbij Amsterdamse Osseworst en oude kaas met een lik mosterd – ook zeer Nederlands is het om Jenever te drinken bij Haring – omdat de meeste visboeren geen vergunning hebben om sterke drank te verkopen kan je dat nu bestellen – ti’s maar een suggestie – Adres : Flevopark 13a, 1095 KE Amsterdam

Je heb nu een buik vol sterke drank en die kleine Nederlandse happies vullen niet echt – er moet een bodem in je maag gelegd worden ( Typisch Nederlandse uitspraak )  voor het echte werk in  Amsterdamse cafe Ruk en Pluk – we gaan dus naar de de snackbar Eiburgh waar ze het beste Patatje oorlog maken – patatje oorlog is Patat met saté saus ( saus op basis van pindakaas)  / mayonaise en fijn gehakte ui – fantastische combinatie – geloof me –

We gaan nu naar het Cafe Ruk en Pluk – Amsterdamser kom je het niet tegen – iedereen is warm welkom – je maakt er makkelijk contact -kleedjes op tafel – de bierpomp staat altijd open – betalen kan alleen met cash –  Amsterdamse humor -sommigen verwarren dit met brutaal / te direct en te frontaal – kwestie van gevoel van humor denk ik – afijn ervaar het zelf maar – wij zelf worden er enorm happy van – Adres :Linnaeusstraat 48, 1092 CM Amsterdam

Einde route en einde dag – er moet nog wat in die buik van je – onvast fietsend op je Nederlandse fiets  doen we het laatste stukkie Typisch Hollands – Fastfood uit de muur – Snackbar Febo heeft magnifieke saté  kroketten (  saté wat net op je patatje oorlog zat ) je gooit wat geld in de stalen muur en trekt het luikje open met je ultieme snack behoefte erachter –  Adres : Oudezijds Voorburgwal 33, 1012 EJ Amsterdam

Pfffff – je bent nu ervaring’s deskundige op een een klein vlak van de Nederlandse keuken en alcoholistische  uitspattingen van de Nederlander –

Typisch Nederlandse uitdrukking waar je je niks van moet aantrekken in dit geval : Wat boer niet kent vreet hij niet