Beste Stokbrood van Amsterdam

De wereld is een raadselachtige plek. Na een paar weken heerlijk verdwalen en zwerven door Frankrijk raak je verslingerd aan vers stokbrood met een lik zoute boter. Eenmaal terug in de polder, met nog twee verse pakken zoute Franse boter in de koelkast als beleg, bleek het godsonmogelijk om in een straal van 10 km rond onze woonboot knapperig en stevig stokbrood te kopen. Ze staan heel charmant in ambachtelijke gevlochten rieten manden en je herkent ze aan de Franse vorm van stokbroden. Het staat ook op de bruine zak met koeienletters: Stokbrood. Maar er klopt iets niet. Om niet de vervelende foodie uit te hangen, steek je de bruine zak op de Franse manier onder je arm. Nog voor het verlaten van de supermarkt of bakkerij hangt het stokbrood behaaglijk met beide uiteinden rond je heupen. Merde.

Beste Roombotercroissants van Amsterdam

Weken gingen er voorbij voordat een vriend de reddingsboei uitgooide: zit niet te jammeren man, gewoon ff naar Fournil in Amsterdam. Je stapt daar over de drempel en je staat in Frankrijk: madeleines, macarons, canelés, tarte au citron, roombotercroissants, pains au chocolat en stokbrood – stokbrood zoals dat in Frankrijk gemaakt wordt.

Het raadsel dat je lekker stokbrood met een zaklamp in het donker in Nederland moet zoeken is daarmee niet opgelost, maar ik kan ermee leven.

In het goed en geestig geschreven boek “De Nieuwe Avonturen van de Man Die Alles At” van Jeffrey Steingarten staat een lekker hoofdstuk over zijn zoektocht naar het echte Franse stokbrood en of dat eigenlijk wel te maken is buiten Frankrijk.

Check de website van le fournil de sebastian

Adres : Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211

Check onze andere blogs over Amsterdam.

Zondag’s lunch bij MarktCentraal

Stads oase Puur Paviljoen 

Check onze blogs over Frankrijk .

 Bierbrouwerij en cafe in de Bourgogne

Frankrijk. De Croissant

 Te huur . Treinstationnetje “Entrepot de la Gare”

 


Leestip : Nieuwe Avonturen Van De Man Die Alles At  – van Jeffrey Steingarten