Een weekend in Bangkok

Thailand is te gek, onder andere vanwege het easy transport. Er is zoveel keus om van A naar B te gaan. Uiteraard Thailands beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende vervoer de tuktuks. Superleuk om met zo’n kar door het verkeersgekkenhuis Bangkok te racen, een must-do. Voor de diehards: neem een brommer-taxi –  ze zijn te  herkennen zijn aan hun oranje vest. De bestuurders spreken over het algemeen niet of nauwelijks Engels en een rit met zo’n taxi staat gelijk aan vier keer met de achtbaan op dubbel snelheid . Auto taxi’s zijn overal en zijn goedkoop: zorg dat de bestuurder zijn meter aanzet bij het wegrijden.

Longtailboten zijn mijn favoriet. Een kale vrachtwagenmotor met een schroefas op een grote houten kano. Mad Max op het water, erg leuk om te doen. In Bangkok zijn er bij de ponthaltes tal van bedrijfjes die longtail-boottochten aanbieden. Ook echt tof: fietsen in Bangkok bij Co Van Kessel . Zeker doen, maar neem de ochtendtocht . Smiddags is het te warm om op de fiets te zitten. 

Eten in Bangkok is verrukkelijk – het barst er van de restaurants en op elke vierkante meter van de stoep word streetfood verkocht – van gebraden kip tot gefrituurde krekels – die overigens erg lekker zijn –

Wij logeerden in het  Phranakorn een fantastisch  fijn hotel iets buiten de drukte van het centrum en prachtig ingericht – een echte aanrader

 

De Slaaptrein van Bangkok naar Surat Thani

Na drie dagen Bangkok, te kort maar zo gaan die dingen, stonden we op Hua Lamphong Railway Station om de nachttrein naar Surat Thani te nemen. Een reis van 12 á 14 uur. Wij hebben onze ticket online van te voren besteld bij 12Go.Asia. Betalen met Paypal of creditcard. De tickets haal je op bij bij het 318 DOB Building, schuin tegenover het station: laat je reservering zien op je telefoon en hoppa, je tickets liggen in je hand. Wij hadden de slaapcoupés met ventilatoren geboekt, want we hadden de tip gekregen dat de airco coupés zo koud worden opgestookt dat je ligt te rillen onder je dekens. Er is een toffe restauratie aan boord waar lekkere Thaise hapjes worden bereid. Bij de diverse haltes stuiven handelaars je coupe in met eten en drinken. Bier is sinds een paar jaar verboden maar bekers met gin-tonic worden niet gecontroleerd :-).

Wij houden van treinen: ramen open, lauwe bries door de coupé. De nacht die valt, het blues ritme van de rails en wielen onder je kont: allemaal zou lekker. Het is Kerstavond en we hebben de coupé voorzien van wat kerstverlichting, hi we zijn tenslotte Nederlander – gezellig toch. De kids hangen over elkaar heen als natte handdoeken en kijken/luisteren op hun beeldschermen. Wij schenken nog eens bij en proosten met iedereen die langskomt “Merry-Christmas to you”. Smorgens vroeg een half uur voor aankomst op Surat Thani train station word je gewekt door de conducteur, zodat je nog even de tijd heb om de slaap uit je ogen te wrijven en je spullen te pakken. Let niet op alle ritselaars en gidsen bij het station, maar sla linksaf bij de uitgang van het station en loop evenwijdig aan de rails naar het pleintje verderop. Hier koop je een ticket voor de bus/taxi en boottocht (Raja ferry port Don-Sak) naar, in ons geval, Kho-Phanang. De reis van Surat-Thani naar Don-Sak duurt iets van uur.

Bij aankomst in de haven is het ondertussen licht geworden en het eerst wat opvalt is de afwezigheid van smog en Bangkok uitlaatgassen in je mond. De bootreis is fantastisch: lekker uitwaaien met een plastic bekertje oploskoffie. Na 2,5 uur varen komt Kho-Phanang in zicht: een groen punt in de zee omzoomd met zandstrandje en palmbomen. Wauw !

Wij logeerden op Kho-Phanang in het Long tail beach resort – prachtige plek als uit een vakantie brochure aan een prachtig strand

 

ToffePlek’s leestip : China per trein van Paul Theroux – super fijn boek in de trein te lezen ongeacht de bestemming .


 


Nieuw 970x250