Vrij kamperen in Europa

Vrij kamperen in Frankrijk en Italië lijkt me wel een aardige titel voor dit stukje – we staan nu aan een rivier in België met een fors Interdite bord, je weet bij het zien van zo’n bord – dit is een top plek voor de nacht – vuistregel, des te groter en roder het bord, des te mooier is die plek voor de nacht – we hebben net een ‘frikadel special’ gegeten op een kermis en dan weet je, tis nog 4 uur rijden naar Holland – we noemen dit gemakshalve “de Frikandel grens” zoals er ook een wijngrens bestaat, alleen die voelt chiquer – we hebben het er maar mee te doen – we hebben de afgelopen weken hoofdzakelijk vrij of zoals je wilt, wild gekampeerd in Frankrijk en Italië –

Doe het zelf camper

de motivatie om vrij te staan heeft niks met het uitsparen van geld te maken, maar meer om op pure plekken midden in de natuur te staan – absolute stilte en inktzwarte nachten waarin je de sterren kunt plukken bestaan in Holland niet meer – we stonden veel aan rivieren in de schaduw van het bos – de rivier geeft je de ochtendduik en het water om op te koken, het bos de schaduw, koelte, en het hout voor kampvuur en bbq – iedere reiziger heeft andere behoeftes, maar met deze spullen aan boord waren we heel happy, hier volgt een vrij droge opsomming van spullen die het leven van vrijkampeerders zoals wij zo plezierig maken dat je wel eens denkt: waarom zouden we naar ons huis terug gaan: onze zonnepanelen /accu kosten 750,- euro, maar het voedde onze koelkast (Mestic mcc- 35) / leeslampjes / 220 volt uit de omvormer – de brandende zon die koude rosé verschaf, zo kan je het een beetje zien – een 15 liter jerrycan water hoog geplaatst, en de zwaartekracht zorgt voor de waterdruk – appeltje ei – wel tijdig vullen bij de dorpspomp met kristalhelder bergwater –

we kunnen binnen koken op gas, maar de voorkeur gaat uit naar buiten, onze buitenkeuken is een vouwladder van Altrex die je in een U vorm kan neerzetten, super simpel maar het werkt – het gas is wel eens op, helemaal in het begin van onze reis kochten we op een brocante een roestige gietijzeren pan en een soort van bbq potje – die bleken naderhand van onschatbare waarde te zijn – qua toilet, het allersimpelste potje werkt wat ons betreft samen met de schep die we van vriend Tony kregen het fijnst – je beseft je eigenlijk niet wat een armoe het is om elke dag in de kleinste ruimte van je huis opgesloten met rondom keramiek om je heen je behoefte te moeten doen –

Camping Douche

de camping douche hebben we voor een paar tientjes gekocht bij de Decatlon, aanrader, werkt top – niet elke camper is geschikt om een motor in mee te nemen, maar als het kan, twijfel niet en neem er een mee – sowieso heb je geen parkeerproblemen bij strand of in stad, s’morgens even croissants en brood halen is in eens een plezierige uitje, het weer werkt uiteraard erg mee – de Michelin guide, ouwe lullen hoef ik niks te vertellen, voor de digitale eenheid die na 2000 geboren is is het misschien verspilde moeite, ik hou het daarom kort, never leave home with out it – aanvullingen op deze lijst om het reizen te verlengen of plezieriger te maken zijn zeer welkom –