Mozambique!   door ToffeCampings gastblogger  ; Chantal Tromp.

PS het Mozambeat Motel staat te koop voor 450;000 , – euro

Bob Dylan zong het al in de jaren zeventig: ‘I wanna spent some time in Mozambique.’ Niks meer aan toe te voegen. Doen! 

Ontsnappen aan de Nederlandse kou? Ga naar Tofo in het zuiden van Mozambique, de duik en surfhotspot waar het massatoerisme nog niet ontdekt is. Verblijf in het geweldige booming Mozambeat Motel, ontworpen door toegewijde wereldreizigers. Hun motto: where music and passion are always in fashion. Je geniet hier van een verblijf in kleurrijke cabins, verscholen tussen de cashew- en palmbomen. En er is een campground. Je kunt in een klant-en-klare legertent (met dubbelbed, klamboe en elektriciteit) slapen, of je eigen tentje opzetten. Als je ’s ochtends in je eigen buitendouche staat, weet je: dit komt toch wel aardig dicht bij het paradijs. Cocktails drinken in de poolbar, chillen in het zwembad, champagne drinken in de jacuzzi. Ja, kan allemaal. Vergeet de spectaculaire zonsondergang niet te kijken vanaf de bovenverdieping van de bar. Die bar is sowieso een trekpleister. Wekelijkse film- en pokeravonden en feestjes zijn een absolute must-visit in Tofo. Enne, vergeet vooral de walvishaai en mantaray niet te spotten. Zie je hier gegarandeerd. Kortom. Gaan. Nu.

Mocht je je hart verliezen aan Mozambeat Motel? Het staat te koop ?.

WWW.MOZAMBEATMOTEL.COM

‘Bom dia, Ray’s sista,’ roepen wat locals. En al snel komen uit alle hoeken Mozambikanen om me heen staan. Het nieuws: ‘white girl arrived’, verspreidt zich snel. Dat is ook niet zo gek; iedereen heeft hier een mobieltje. Bovendien is mijn broer Raymond, die hier het populaire guesthouse Mozambeat Motel (mozambeatmotel.com) heeft gebouwd, een begrip. In de oceaan wachten surfers op hun perfecte golf. Een groepje duikers gaat in een speedbootje de zee op, klaar voor hun ontmoeting met de indrukwekkende walvis­ haai of reuzemanta. Want die tref je in de Indische Oceaan het hele jaar door. Mozambique is nog puur, met een rauw randje. Mijn bestemming? Tofo, dat 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Maputo ligt en dicht bij het havenstadje Inhambane, dat een vliegveld heeft. Tofo is geen badplaats zoals Hurghada of Cancun. Alles is er even laid back en kleinschalig, niet meer dan een paar zandstraten groot. Aan het strand vind je een piepklein marktje, wat winkeltjes van golfplaten en restaurantjes; that’s it. Je kunt er niet pinnen. Op het menu staat vooral verse vis. Bier is er in overvloed, net als de lokale rum Tipo Tinto. Uitgestrekte verlaten stranden, blauwe lucht, zwiepende palmbomen en een relaxte, gastvrije bevolking. En niet te vergeten de spectaculaire golven en de onderwaterwereld. Logisch dat het land geliefd is bij surfers, duikers en, last but not least, beach lovers. Ook ik kom hier vooral voor het strand. En oké, omdat ik mijn broer wil zien. ’s Avonds drink ik cocktails of zit ik bij een kampvuur. Je kunt hier, naast werken aan some serious tanning, walvishaaien spotten. Snorkelend welteverstaan, geregeld via de duikschool. Aan de ene kant vind ik het te gek om met een walvishaai te zwemmen, die gemiddeld wel zo’n negen meter lang is. Aan de andere kant ben ik niet zo’n held in het water. Maar de walvishaai is ‘vriendelijk’ en eet alleen plankton. Heel rustig zwemt het dier naast ons, gracieus zou ik het bijna noemen. Hij trekt zich niets van ons aan, met één beweging van zijn staart is hij alweer meters verder. Niet veel later zwemt de volgende walvishaai langs. Als het bootje me aan het eind van de middag weer bij het strand afzet, slenter ik terug naar Mozambeat Motel, dat een klein stukje van het strand vandaan ligt. Asfalt is zeldzaam, de wegen zijn zandpaden. Het is alsof je door een Noord-Hollands duinlandschap ploegt, maar dan vol met palmbomen en tientallen kindjes die met een big smile naar je zwaaien, leunend tegen de ronde hutten langs de weg, de zogeheten baraka’s. Als ik een short cut neem, word ik in het Portugees aangesproken. Daar begrijp ik helemaal niets van, dus ik glimlach, waarop ik van de vrouw ‘des huts’ een halve kokosnoot met een alcoholisch drankje in mijn handen krijg gedrukt. Omdat ik niet onbeleefd wil zijn en dorstig ben, neem ik een slok. Het stijgt meteen naar mijn hoofd. Er klinkt harde muziek uit een speaker langs de kant van de weg. We doen niets anders dan glimlachen en knikken. Onverwachte ontmoetingen zijn altijd het leukst. Helemaal in african style.

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swaziland, met aan de gehele oostkant de Indische Oceaan en Madagaskar. Mozambique was ooit een Portugese kolonie. Er. Tussen 1976 en 1992 woedde er een burgeroorlog, en sinds 1994 is Mozambique open voor toerisme. Dat verklaart waarom het land vrij ongerept is. Mozambique heeft 2500 kilometer kust. In het noorden is die extreem ongerept.

Diverse luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, vliegen vanaf Schiphol naar Johannesburg, in elf uur. Vanaf Johannesburg vlieg je naar Inhambane in Mozambique, dat duurt anderhalf uur. Met bijvoorbeeld Lam Mozambique Airlines, lam.co.mz/ en. Vanaf Inhambane ben je in twintig minuten met een chapa (de lokake ‘minibus’ of shared taxi) in Tofo Beach. Of je regelt een pick-up via de accomodatie waar je logeert. Liever over land? Kan ook. Tip: huur een 4wheel drive in Zuid-Afrika en reis via het Krugerpark, dat aan Mozambique grenst. Ook nemen toeristen de chapa, de lokale minibus. Oké, het kost letterlijk een klein beetje, maar duurt dagen. Als je het niet erg vindt om lange tijd dubbelgevouwen tussen de kippen, zakken rijst en locals te zitten, is het een lifetime experience. Je kunt ook nog via een

De beste reistijd is juni t/m september. De buien tijdens het regenseizoen, van november tot maart, zijn vaak te kort om je reis echt te verpesten, maar een droge, zonnige vakantie is natuurlijk beter. Van juni t/m september zijn er warme dagen en koelere nachten; ideaal dus om rond te reizen.

Bazaruto Archipel

Voor de noordkust van Mozambique, Vilankulos, liggen twee verborgen parels. Parels ja, want het verhaal gaat dat de eerste bezoekers van Ilha de Benguerra, nomaden uit het huidige Libanon, op zoek waren naar parels, die verstopt lagen in oesters in de koraalriffen. Die parels zul je er niet vinden, maar Benguerra is een paradijs dat elke bounty-verwachting overtreft. Het is heel geliefd bij honeymooners.

beat 7

beat 15

Poolparty

456392_476497005704509_93910344_o-1024x683

sfeer

beat 14

beat 1

Mozambeat Motel

beat 2

Mozambeat Motel

beat 3

Mozambeat Motel

beat 4

Mozambeat Motel

beat 5

relaxen next level

beat 10

Mozambeat Motel

beat 12

Mozambeat Motel

beat 18

Mozambeat Motel

beat 21

Mozambeat Motel

beat

Mozambeat Motel

Logo-Mozambeat-Motel

Mozambeat Motel

mozambeat-motel

Proost