Roadtrip door Frankrijk en Italië.

Eten en drinken is uiteraard de beste manier om een land te leren kennen. Belegen text maar wat een tof excuus om je zonder enig terughoudendheid gretig te storten op al dat lekkers in flessen en borden. “Met elke slok leer ik Italië beter kennen”  lispel je na een avond vol drank en eten . In een supermarkt in Ventimiglia /Ligurie  liep ik tegen een enorme toren van dozen vol flessen pure alcohol aan . Bij de groente boer een zak citroenen gekocht met van lekkere dikke schillen . Kado voor zus Janneke . Kan ze zelf Limoncello maken.

 

Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.

Zelf limoncello maken

In Italië geldt dat de ‘echte’ limoncello gemaakt wordt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Is dat het geval, dan mag de limoncello de beschermde naam Liquore di Limone di Sorrento IGPdragen.

 

Het mooie aan limoncello is dat er waarschijnlijk evenzoveel recepten zijn als Italiaanse families. Iedere familie heeft zo haar eigen (geheime) receptuur. Het geheim zit hem vooral in de verhoudingen. Gebruik je wat meer suiker, dan zal het alcoholpercentage iets hoger uitvallen en de limoncello wat sterker smaken.

In haar kookboek Italië thuis schrijft de Italiaanse Ursula Ferrigno dat haar tante nog altijd regelmatig limoncello maakt volgens haar eigen recept, dat ze ook nooit zal verklappen. Ferrigno vermoedt dat tante wat blaadjes munt toevoegt aan de receptuur.

Basisingrediënten voor zelf limoncello maken

Los van alle mogelijke variaties en verhoudingen, zijn er voor zelf limoncello maken deze vier basisingrediënten nodig:

1. citroenen

2. alcohol

3. suiker

4. (bron)water

Zorg ook dat je een dunschiller bij de hand hebt en een weckpot klaar hebt staan.

n

De citroenen

Zoals gezegd zijn citroenen uit Sorrento het allermooiste om limoncello mee te maken, maar die zullen niet overal in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Let er, omdat je de schillen van de citroen gaat gebruiken, in ieder geval op dat de citroenen onbespoten zijn en geen waxlaagjes hebben gekregen.

De alcohol
In Italië is in de supermarkt pure alcohol verkrijgbaar. In Nederland en België mag dit niet verkocht worden omdat het alcoholpercentage boven de 81 procent ligt. Een goed alternatief vanwege de neutrale smaak is wodka. In het wereldberoemde kookboek van Pellegrino Artusistaat als alternatief voor pure alcohol of wodka een recept op basis van brandewijn. Grappa en jenever zijn andere opties.

Drie verschillende bereidingen van limoncello

Variatie #1

Variatie #2

Variatie #3

0,75 l wodka

1 liter alcohol

1 liter alcohol

6 citroenen

7 citroenen

15-20 citroenen

225 gr suiker

800 gram suiker

600 gr suiker

4,5 dl bronwater

1 liter water

1,2 liter water

Recept #1 is afkomstig uit het kookboek Italie Thuis van Ursula Ferrigno

Recept #2 is afkomstig uit het pas verschenen Sicilië-boek Tutto a posto? van Barbara Kleinbussink

Recept #3 is afkomstig uit het kookboek Sicilicious van Loes Janssen Miraglia.

Zelf limoncello maken, daar gaan we…

• Was de citroenen goed en droog ze af. Ursula Ferrigno laat de citroenen een uur weken in koud water.

• Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen want daar wordt de limoncello bitter van. In het boek Sicilicious worden de citroenschillen geraspt, wat zo her en der op internet weer als not done wordt beschouwd

• Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij

• Dek de pot af en zet deze 15 tot 20 dagen op een donkere koele plek

• Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen

• Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol

• Zeef het geheel, schenk de limoncello in een (gesteriliseerde) fles of flessen en sluit deze af. Zet de flessen op een koele donkere plek. Na een week – je mag de limoncello ook gerust twee weken op smaak laten komen – is je limoncello klaar

• Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.

 

Cin citext ; http://www.italieplein.nl/zelf-limoncello-maken-op-3-verschillende-manieren/

FullSizeRender 3

citroen-wide

Zelf limoncello maken

citroenschillen

Zelf limoncello maken

Collage_Fotor

FullSizeRender 4 2

Kunstenaarsdorp Buccia vecchia

FullSizeRender 4

Uitzicht op de kust van Ligurie

FullSizeRender 5 (1)

Kunstenaarsdorp Buccia vecchia

FullSizeRender 5

Roadtrip

FullSizeRender 6

het zoete leven

FullSizeRender 7

Ventimiglia . zo mooi !