Vakantie in Kroatië 

Je knipperde met je ogen en het was gebeurd. Het reizen van je jonge jaren was veranderd in ‘op vakantie gaan’. Want met de kinderen kwam een complete volksverhuizing op gang als je een paar dagen naar Frankrijk vertrok. Knuffels, flessen, stoelverhogers…het was een kleine stap naar de aanschaf van een stationwagen. Pleurde je dat babybedje ook maar achterin, ruimte zat. En zo vond je jezelf terug in een caravan op een kindvriendelijke camping waar alle uitgeputte ouders om 22 uur in bed rolden om rond 6.00 uur gewekt te worden door de ijle babyhuiltjes.

Vakantiehuis huren in Dubrovnik

Inmiddels kunnen de jongens heel goed zelf hun rugzak dragen en worden de bestemmingen weer wat avontuurlijker. Hoewel het budget niet heel avontuurlijk was dook ik achter de -tipperdetip!- site www.momondo.nl . Invullen op welke data je weg kan, kies ‘waar dan ook’ en de goedkoopste vliegtickets worden getoond. Even kijken waar het zo zuidelijk en zo warm mogelijk is en ineens zaten we in Dubrovnik/Kroatië.  Wat een geweldige stad! Niet voor niets dat een groot deel van Game of Thrones hier is opgenomen, de stad is een grote filmset.

De ommuurde stad is gelegen aan de Adriatische kust. Wij namen vanaf het vliegveld de bus naar Dubrovnik en stortten neer op een strandje. Op korte afstand voor de stad liggen 3 eilandjes waar regelmatig een ferry heen gaat; Kolocep, Lopud en Šipan. Via airbnb.com kwamen wij op het eiland Kolocep terecht (20 min met de ferry). Een klein eiland met een zandstrand een wat idyllische baaitjes.

De vriendelijke airbnb verhuurder Antun stond ons al op te wachten bij de ferry. Hij is de eigenaar van een iets hoger op een heuvel gelegen charmante kleine studio. Mocht je wat grotere kinderen hebben kan je ook het naastgelegen huisje bij-huren. Maar waar je op dit eilandje ook een woning huurt: je zal overal uitzicht hebben op de prachtige blauwe zee. Wat is dat toch tof! 

Op het eiland is een klein winkeltje waar je brood, eieren, wijn, ijsjes en wat verlepte tomaten kunt kopen. Daarnaast zijn er iets van 2 a 3 restaurantjes met wat droog vlees op het menu. Het is dus handig om groot in te slaan bij de supermarkt in de haven op het vasteland en zelf het vlees op de bbq te gooien. Wat Kroatië ook nog eens heel feestelijk maakt: overnachten met 4 personen kan al va zo’n 40 euro en wijn is er spotgoedkoop.

Vijf dagen op dit eiland was heerlijk om te relaxen, wandelen en zwemmen in de -begin mei nog ijskoude maar prachtige- zee. Plak daar nog wat dagen in Dubrovnik aan vast, s avonds bruisend met overal terrasjes en overdag om te genieten van deze historische stad door een wandeling over de oude muren en hangen in hippige beachbars. Tof voor mijn zoons: je komt er regelmatig een stormtrooper tegen. Ook Star Wars is hier deels opgenomen. De filmset screeners weten het, wij nu ook: Dubrovnik rocks!

Marian Schoen

broers op het strand kolocep

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

baaitje kolocep

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

broers op het strand kolocep

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

dubrovnik aangezicht

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

dubrovnik daken

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

dubrovnik gebouw 2

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

dubrovnik gebouw

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

dubrovnik stratenhuisje binnen kolocephuisje buitenkolocep baai

mannen met rugzak

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

uizicht van huisje over eiland kolocep

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

zee kolocep t&m

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor

Collage_Fotor

Schermafbeelding 2017-04-22 om 09.31.09

Kroatië – Dubrovnik als filmdecor