Vakantiehuizen in de natuur in Hongarije

 WELKOM!

Check de website van wijnhuisjes 

Beste bezoeker, bovenstaand huis is ons “home” in Hongarije, dat we in een tamelijk basic staat in 2008 kochten van Janos Papp. Inmiddels is het, na een aantal jaren van klussen zo’n comfortabel thuis geworden dat we twee verschillende levens leiden.. een Nederlands en een Hongaars.  Hongarije is een vakantiebestemming die voor veel mensen nog relatief onbekend is. Dat is in een gestaag tempo aan ’t veranderen. Veel mensen ontdekken de rust en de ruimte die Hongarije biedt. Veel mensen is ook nog s een relatief begrip..ruimte genoeg! Je komt op veel plekken -als je dat verkiest- maar weinig mensen tegen,  en zeker in het dorpje waar wij onze wijnhuisjes tot comfortabele vakantiehuisjes aan ’t ontwikkelen zijn. Hier kun je totaal onthaasten, prachtige wandelingen maken, mountainbiken of gewoon lekker fietsen. Of .. gewoon chillen.., heerlijk genieten op je terras met een boek en een drankje van de bijna altijd aanwezige zon..onthaasting is hier een werkwoord!! Een bijzondere ervaring is de totale afwezigheid van lichtvervuiling; Prachtige sterren-hemels om eindeloos naar te kijken.

Hongarije bezit nog het rurale van de jaren 50 van de vorige eeuw, gecombineerd met het moderne van vandaag.

Ervaar de gastvrijheid van Hongarije en zijn prachtige natuur.

Natuurhuisjes te huur in Hongarije

Wat zijn wijnhuisjes?  Wijnhuisjes zijn de werkschuurtjes van de mensen die een wijngaard bezitten. Het huisje zelf, gelegen aan de rand van de wijngaard, herbergt de werktuigen en middelen om de wijn te oogsten en te maken, ook biedt het een plaats om te eten en te drinken tijdens het werk. Achter het wijnhuisje ligt, vaak diep in de aarde,  de wijnkelder waar de wijn op constante temperatuur rustig kan rijpen in de eikenhouten vaten. De wijncultuur zit de Hongaren in de genen, alleen is veel kennis en materiaal (lees: wijngaarden) tijdens de communistische bezetting verloren gegaan. Veel privé-wijngaarden zijn door achterstallig onderhoud verdwenen, en daarmee de noodzaak de wijnhuisjes in stand te houden. Gebrek aan aandacht en geld hebben meer dan 90% van de ooit aanwezige wijnhuisjes doen instorten of letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Leem was het voornaamste bouwmateriaal. Wat uit de gegraven kelder naar boven kwam en wat van de hellingen moest worden afgegraven om een huisje te maken was meteen de bouwstof die nodig was. Nalaten van onderhoud is funest voor een lemen huis, het gaat na verloop van tijd weer op in zijn omgeving..

Wij zijn bezig een aantal van deze huisjes te redden van de ondergang. Opgeknapt en voorzien van elektriciteit en water maken we keukentje,  badkamer en slaapkamer om het geheel zo comfortabel maken dat een geweldig verblijf gegarandeerd is.

Kijk naar de huisjes op deze site om je ervan te overtuigen dat het daar goed toeven is!

Wat is er zoal te doen?

Ons dorp ligt precies tussen de grote steden Budapest en Pecs in, twee zeer bezienswaardige plaatsen,

cultureel hoogwaardig met vele musea, theaters, muziek en goede horeca . De rit ernaartoe duurt ongeveer 1,5 uur

afhankelijk van of je de gloednieuwe (vrijwel lege) tolwegen neemt of de pittoreske B wegen..Een andere leuke optie is de trein pakken.

Rustzoekers en de natuurgenieters komen in ons dorp volledig aan hun trekken. Je treft hier een heuvelachtig en lommerrijk gebied met visrijke meertjes en een grote verscheidenheid aan exotische vogels en andere dieren.

Kijk niet gek op als er een ree ’s morgens vroeg over het terrein loopt te slenteren, of een vos ’s avonds nieuwgierig komt koekeloeren.

Een waar paradijs voor wandelaars, hardlopers, mountainbikers, vogelaars, vissers, en,  last but not least                  .

De talrijke onverharde wegen garanderen  spannende routes door allerlei dorpjes met spectaculaire uitzichten, urenlange tochten zonder veel mensen tegen te komen.

Vakantiehuisjes  in het wijngebied van Hongarije

Het gebied is het middelpunt van talrijke wijnroutes die door verschillende provincies heenlopen. Vele kleine wijnhuizen houden regelmatig proeverijen. Aanraders in deze: de provinciehoofdstad Szekzard is vergeven van kleine,  maar fijne wijnhuizen, zoals bv. Sárosdi, enkele hele grote : BODRI/TAKLER die hun wijnhuis tot ware attracties hebben gemaakt met voor Hongarije bovengemiddelde restaurants en -ambiance. In September bovendien het geweldige Wijnfestival van Szekzard, opgeluisterd met culinaire stands en heel veel geweldige live acts.  Het zomerseizoen kent verschillende geweldige muziekfestivals als Gastroblues in Paks en het Technofestival van Ozora, beide op geringe afstand van ons dorp. En wat te denken van Sziget in Budapest en balatonsound in Siofok!

Paardrijden kan ook. In het dorp worden lessen gegeven door een engels sprekende instructrice. Paarden zijn te huur als je kunt aantonen er mee te kunnen omgaan.

Na de inspanningen is het goed toeven in de moderne spa van Tamási , een kleine 20 minuten van ons dorp, nieuw gebouwd in 2012, voorzien van alle mogelijkheden van een hedendaags wellnesscentrum. Warme- , koude-, binnen- en buitenbaden, massage etc. 

Op donderdag is er de boerenmarkt in Tamási,waar veel streekproducten, huishoudelijke benodigdheden, kleding etc. te koop zijn.

De andere kant op, in Cece zijn dagelijks tientallen stalletjes met de heerlijkste lokale specialiteiten van ingelegde groenten, paprikapoeders in allerlei gradaties, gerookte spekken, worsten, knoflook en grote meloenen tot kolen en aardappelen.

De traditionele stoofpot (Pörkölt) en vissoep wordt in een ketel boven het vuur gemaakt. Hongaren maken overal Pörkölt van , net als Pálinka trouwens. Probeer het,  de kookspullen (ketel en driepoot) horen bij het gehuurde..

Het gigantische Balatonmeer ligt op 40 km afstand. Je treft daar alles wat je van een toeristische plaats kunt verwachten

Veel kijkplezier en misschien mogen we je binnenkort verwelkomen. zeer Toffeplek


 

 

hegyem_landschap_home

Aszu grape picking, 13th Sept

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-23-45

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-23-55

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-24-01

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-24-07

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-24-55

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-25-12

schermafbeelding-2017-02-13-om-11-27-13

vakantiewoning-hongarije-vamosmikola-16-1066x716

wijnhuisje