Woningruilen over de hele wereld –

Door : Anna Borsboom
Behomm.com is een site waar professionals uit de wereld van kunst en design hun woningen kunnen ruilen. Deelnemers komen uit de hele wereld en werken allemaal in een “artistiek” beroep, van architecten tot art directors, van keramisten tot stylisten. En je weet het: woningen van creatieven zijn stuk voor stuk pareltjes. Dan hebben we het over smaak, niet per se over luxe: uitgangspunt van de oprichters is juist dat schoonheid niet het zelfde is als luxe. Hear hear!

Invitation only
Behomm is ook de eerste “alleen op uitnodiging” woningruilgemeenschap. Dit voorkomt anonieme inschrijvingen. De website levert een zoeksysteem voor het vinden van gelijkgezinden onder de leden die jou kunnen uitnodigen. Je kunt dit ook direct aan de oprichters zelf vragen.

Brooklyn New York – appartment from a Fashion Designer and an Art Director-100m2 Ruilen? Appartement van fashion designer en art director in Brooklyn, New York. Via Behomm.

Grafisch ontwerpers Agustí Juste en Eva Calduch uit Barcelona richtten Behomm op. Na elk jaar uren besteed te hebben met het ziften door de vele uitwisseling websites kregen zij een idee dat hen niet meer los liet: een website ontwikkelen die mensen uit de wereld van ontwerp en kunst verbindt, mensen met gelijkgestemde interesses.

Meer dan gratis verblijfplaatsen
“Behomm gelooft dat het bij huisuitwisseling niet alleen gaat om het vinden van gratis verblijfplaatsen over de hele wereld.” zegt Juste. “Het gaat om delen, en het maken van persoonlijke contacten – een goed voorbeeld van “shared economy”. Met Behomm willen wij de wijze waarop onze gemeenschap van ontwerpers en kunstenaars reizen veranderen en daarmee de wereld een vriendelijker gezicht geven. Wij geloven dat delen de toekomst heeft!” Ze delen overigens ook een deel van de winst: 5% gaat naar “Architecture for Humanity”, een nonprofitorganisatie die architectonische oplossingen ontwikkelt die tijdens humanitaire rampen worden ingezet.

woningruil met creatieven over de hele wereld

Zo werkt het
Lid worden van Behomm kost € 40 voor drie maanden, of € 95 per jaar. Je kunt het systeem 50 dagen gratis testen; daarbij wordt niet om je creditcardgegevens gevraagd. Als je eenmaal lid bent kun je je eigen woning aanbieden en zoeken naar andere woningen. Bij interesse kun je zelf contact opnemen met andere leden; het systeem achter de website houdt je persoonlijke informatie geheim. Je kunt zoveel uitwisselingen doen als je wilt, zonder extra kosten. Ook als je niemand kent op de site kun je vragen om een uitnodiging heb ik ontdekt. In dat geval wordt je LinkedIn-profiel gecontroleerd – dat van mij is gelukkig in orde bevonden. Probeer het zelf:www.behomm.com

Ik ga het dus beslist proberen. Oslo en Budapest stonden al op mijn wensenlijstje, maar browsend door het aanbod op Behomm voeg ik daar ook Kuala Lumpur en Nelson (Nieuw Zeeland) aan toe. Binnenkort dus ook mijn woning – honderd vierkante meter omgeven door water in het centrum van Amsterdam, jawel – op Behomm. Straks even foto’s maken (eh… eerst opruimen dus). Kuala Lumpur, here I come!

Anna Borsboom is oprichter en eigenaar van Stylink en van online communicatieburau LeLab. Ze woont dus in een heel leuk huis in Amsterdam. Anna op Twitter: LeLabAmsterdam.