‘God schiep de aarde, behalve Nederland. Dat liet hij aan de Hollanders over’

Typisch Hollands begint met verwarring en chaos – wat is het verschil nou tussen een Hollander en een Nederlander – Michel is een Hollander en ook een Nederlander want hij komt uit Noord Holland – je hebt ook nog de Zuid-Hollander. Peet’s wieg stond in een van de andere provincies en dan ben je een Nederlander – dit is het officiële standpunt – het maakt ons verders niks uit – Hollander/Nederlander – potatoes potatoes – lekker belangrijk.

Even wat droge Hollandse weetjes voor de liefhebber

 • Wij wonen in Amsterdam 2 meter onder de zeespiegel en we slapen toch als een baby – geen paniek.
 • Holland heeft vier echte seizoenen – hoewel de winters tegenwoordig meer op de herfst lijken.
 • Nederland is plat als een muntstuk en heeft geen bergen – dat is lekker fietsen – Hollanders leren fietsen vanaf hun vierde en hebben p/p drie fietsen in de schuur staan.
 • We zijn lang – niet schrikken – mannen gemiddeld 185 cm, vrouwen gemiddeld 170 cm
 • We zijn direct, tegen het botte aan – niks van aantrekken.
 • Buitenlandse films en series worden bij ons ondertiteld – en vanaf de lagere school hebben we Engels op school – vandaar dat we een aardig mondje over de grens spreken – zelf vinden we dat we geweldig Engels spreken – in de praktijk valt dat reuze mee – maar, we kunnen ons hilarisch verstaanbaar maken.
 • Nederlanders praten graag over het weer – gewoon mee praten of weglopen.
 • We kennen maar een paar Hollanders die op klompen lopen – het doet gruwelijk veel pijn aan je voeten.
 • Tulpenvelden zijn er niet voor de toeristen maar voor de handel.
 • De Nederlandse keuken is klein vandaar dan ook dat we gek zijn op de buitenlandse keuken – in de herfst /winter eten we stampotten met rookworst en een scheut vette jus – haring koop je bij een haringkar en eet je met gesneden uitjes en schijfjes augurk ter plekke op – Ons favoriete Hollandse gerecht is patatje oorlog – dit is patat met mayonaise /saté saus en gesneden uitjes – verder zijn we pacifist.
 • Kaas – Hollanders zijn gek op en kaas en eten er 25 kg per jaar van – probeer eens onze oude kaas – waanzin!
 • Drop – wat is drop – drop is een zwart snoepje gemaakt van onder andere wortelsap en zoethout en Hollanders eten er gemiddeld twee kilo per jaar van – wij veel meer – buitenlanders schijnen drop in het algemeen vies te vinden – ongelofelijk!
 • Drank – onze twee meest gedronken nationale dranken zijn bier en qua gedestilleerd: jenever – als je ze tegelijk drinkt dan heet dat een kopstoot – achteraf begrijp je waarom…
 • We hebben een koning die van zijn achternaam Oranje heet – vandaar dat oranje onze nationale kleur is en op zijn verjaardag is heel Nederland een grote rommelmarkt en aan het feesten – even noteren: Koningsdag feest 27 april.